EmailTämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Puhelin +358 29 080 0600
LinkedIn Twitter Facebook Youtube

Toimitusketjun optimointi - yhdessä vai erikseen?

Minulla oli ilo ja kunnia saada kertoa näkemyksiäni LoGy RY:n järjestämässä sisälogistiikan ja hankinnan yhteistyö -tapahtumassa muutama viikko sitten. Oma kokemukseni muodostuu suurelta osin sisälogistiikan saralta, joten "Toimitusketjun optimointi - yhdessä vai erikseen" oli luonteva tulokulma kyseisen päivän epistolaan.

Kyseistä teemaa olen varsin usein pohtinut. Oman kokemuspohjani myötä uskon, että toimitusketjussa tehdään liian vähän yhteistyötä. Sisälogistiikan ja hankinnan välillä jopa kaikista vähiten. Olen täysin vakuuttunut siitä, että vain omaan osa-alueeseen keskittyminen ja pelkästään sen hiominen aiheuttavat kustannuksia ja ongelmia muihin toimitusketjun osiin. Esimerkiksi muutettaessa pakkausta selvittämättä sen vaikutusta voi kokonaisuuskustannus nousta huomattavasti. Toimittajan ehdottama pieni muutos voi nostaa niin kuljetuskustannusta, käsittelykustannusta varastolla, kuin aiheuttaa tuotteelle suuremman vahingoittumisriskin. Muutoksia tehtäessä pitää aina laskea koko kustannus siten, että kaikki kustannukset / säästöt kaivetaan esiin.


Tämän päivän logistiikassa kaikki lähtee tiedonkulusta ja sen kehittämisestä. Tällä alalla toimiessa pitää olla jatkuva halu miettiä asioita uudella tavalla ja seurata aktiivisesti teknologian kehitystä, sekä miettiä kuinka sitä voisi hyödyntää omassa toiminnassa. Yksinkertaisia työkaluja tiedonkeruuseen ja jakoon reaaliajassa on saatavissa järkevin kustannuksin. Tärkeintä on kuitenkin halu tehdä yhdessä ja ymmärtää, että aika joka menee tiedon jakamiseen sekä esimerkiksi yhteisiin palavereihin toimitusketjukumppaneiden kanssa ei ole hukkaa, vaan ehdottoman tärkeää jotta toimintaa voidaan kehittää ja turhat virheet minimoida. Ammattitaitoa ei ole se, että keskitytään vain omaan työnkuvaan tai omaan osa-alueeseen, vaan se että saavutetaan ymmärrys kokonaistoimintaketjun toiminnasta. 


Oli erittäin antoisa iltapäivä saman alan, mutta hyvin erilaisten liiketoimialojen vetäjien kanssa. Totesin tilaisuudessa ja totean myös nyt - HUBilla on paljon annettavaa yritysten eri toimintojen hallintaan. Ota yhteyttä niin käydään läpi miten teillä toimintoja hallitaan ja keskustellaan yhdessä miten voimme niitä kehittää.

 

J blogi

Kirjoittaja on Jarkko Rantanen, HUB logisticsin COO